[O1] czarny osad/nagar na korku od oleju - zdjęcia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarol
    Drive
    • 2009
    • 48

Ja kupiłem auto z Niemiec i w Polskim serwisie sprawdziłem całą historię auta - tylko może dlatego, że Octavia była jeszcze na gwarancji - jutro będę w serwisie to się zapytam jak to jest po okresie gwarancyjnym.
  • zgucio
    Rider
    • 2007
    • 691

Mam pytanie do posiadaczy samochodów z silnikiem 1.6 SR

czy macie nagar pod korkiem wlewu oleju oraz na ściankach bocznych od wlewu?

pytam bo w moim 1.6AEE czegoś takiego nie ma ale w ojca 1.6SR jest i nie wiem czy tak ma być czy to wina lipnego oleju. Dodam, że nagar jest suchy i olejem przez korek nie sika. W AEE korek jest cały czas wilgotny.

Jak macie u siebie?
    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• simonlukas
      Drive
      • 2009
      • 44

Ja mam 1.6 SR i też mam ten nagar na korku. Leje do silnika Castrola, więc chyba to nie od oleju.

Komentarz

• kornat
        Rider
        • 2007
        • 578

Jeżeli mowa o nagarze koloru masła to czasem może się on pojawić jeżeli samochód pokonuje krótkie odcinki i jak jest zimno.

Komentarz

• gregor6
          Rider
          • 2008
          • 488
          • Volkswagen

Ja mam AEE i rok wcześniej na oleju Mobil miałem maź pod korkiem http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=22777. Teraz zmieniłem olej na Motula i maź jest nadal (pojawia się tylko w okresie jesienno-zimowym) To nie wina oleju :lol:

Komentarz

• zgucio
            Rider
            • 2007
            • 691

kornat, i gregor6, nie chodzi mi o to masełko to wiem od czego sie robi przerabiałem w swoim AEE

simonlukas, masz taki czarny suchy nagar? jeśli tak to własnie o to mi chodzi.
            Jak długo masz autko i jaki dokładnie olej lejesz syntetyk, pół-syntetyk czy minerał.

nie wiem od czego to sie zrobiło, możliwe że od lipnego olejup omimo tego, że oleju nie wyrzuca przez korek i jest cały czas suchy? Czy poprostu przy tym silniku tak jest, i dzieje sie tak przez jakieś opary czy inne cuda.

dodaje fotki jak to wygląda
            Załączone pliki

Komentarz

• Kajtiii
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 291

Mam to samo. Leję Mobil1 Super 2000 10W40. Zacytuję słowa wielu mechaników: ten typ tak ma Nic mu nie będzie

Komentarz

• zgucio
                Rider
                • 2007
                • 691

Kajtiii, a jak lałeś syntetyk 5W też tak miałeś? bo ja właśnie takim olejem mam zalane autko i taki osad nie ma prawa według mnie sie pojawić

jaki masz przebieg i od jakiego przebiegu lejesz 10W

Komentarz

• Kajtiii
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 291

Ja od zawsze leję półsyntetyka Mobila. Jeżdżę nią 5 lat a pierwsze 3 lata jej zycia nie wiem jaki był olej (kupiłem używaną). Teraz przebieg mam prawie 200.000 km. Ten osad u mnie czasem jest czarny a czasem rdzawy. Nie ma to wpływu na silnik i jego pracę. Według mnie to jest wina materiału użytego do konstrukcji tego elementu. Pewnie tam się to zbiera razem z oparami. Kumpel ma AKL'a w kombiku i ma 130.000 km przebiegu i ma to samo. Po prostu nie ma się czym przejmować

Komentarz

• zgucio
                    Rider
                    • 2007
                    • 691

Kajtiii, dzięki ale zdania są podzielone z tego co pytałem pare osób na PW to większość nie ma tego osadu i nie wiem z kąd sie on bierze.

Może ktoś wie i sie wypowie w tym temacie

Kajtiii, na jakim oleju jeżdzi kolega? syntetyk czy minerał?

Komentarz

• Damian.S
                      Drive
                      • 2009
                      • 77

Osad może byc pochodną tej olejowo wodnej mazi pojawiającej się przy niskich temperaturach. Może wynikać ze zpecyficznej budowy pokrywy zaworów. Jeśli zdjąłbyś pokrywe zaworów i na elementach rozrządu i na głowicy byłaby taka skorupa to byłby powód do głębszego zastanowienia się nad kondycja silnika.
                      Od 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
                      www.gprk.pl

Komentarz

• Kajtiii
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 291

zgucio koleżka tez jeździ na półsyntetyku (castrol). Ale tak jak napisał Damian.S przyczyną może być jazda na krótkich odcinkach. Teraz jeżdżę dużo i najczęściej mam ten wlew suchy. A jak tylko zaczną się "podjazdówki" to robi się syf.

Komentarz

• star200
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 177

To nie kwestia oleju. Kiedyś w Golfie to przerabiałem. Po prostu za mało auto jeżdżone w trasie. Woda dostaje się do oleju i nie dane jej wyparować. Zróbcie 250km i po sprawie

Komentarz

• zgucio
                            Rider
                            • 2007
                            • 691

star200, ty piszesz chyba o tym masełku co sie pojawia na korku to już przerabiałem i wiem o tym mi chodzi o ten suchy nagar na kroku i wewnątrz wlewu

autko jeździ co dzień po 80km więc to masełko nie ma prawa sie pojawić

Komentarz

• ufo
                              L&K
                              • 2008
                              • 1475
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

zgucio, ja powiem tak, te zdjęcia przypominają mi mojego fiata 125p. kiedy go posiadełm lało się do silnika ten sam olej co do skrzyń przekładniowych...był tylko jeden olej, niestety. wymieniało się go regularnie co 2-3 tyś.km. kiedy poraz pierwszy weszły na rynek oleje typu "elf" zapodałem go mojemu fiacikowi. po przejechaniu raptem 500 km zatarłem panewkę...powód, odlepiły się płaty czarnego syfu od miski olejowej i zapchały smog. kiedy rozebrałem silnik, pokryty był takim właśnie czarnym syfem.
                              mi się wydaje, że albo ktoś wcześniej używał lipnego oleju albo jeździł na wręcz krytycznym stanie, czyli prawie go tam nie było.

Komentarz

• rezon
                                RS
                                • 2006
                                • 1894
                                • Volvo
                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zgucio
                                czy macie nagar pod korkiem wlewu oleju oraz na ściankach bocznych od wlewu?
                                nie mam. Olej Mobil 5W30 Long Life, samochó jeździ na odcinkach do 10km bardzo sporadycznie dalej - czyli typowo miejskie autko (obecnie). Żółta maź oczywiście jest. W poprzednim AKL-u też nie miałem żadnego nagaru.
                                Zamieszczone przez ufo
                                kiedy go posiadełm lało się do silnika ten sam olej co do skrzyń przekładniowych
                                nie lało się tego samego. Do przekładni był Hipol, do silinka Selektol, fakt że o jakichś tam 15W40 lub SAE to się nawet nie czytało.
                                Zamieszczone przez ufo
                                pokryty był takim właśnie czarnym syfem
                                też miałem ok. 5mm warstwę usuwaną skrobakiem przy okazji remontu silnika, bo nic nie chciało tego rozpuszczać

Komentarz

• ufo
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1475
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez rezon
                                  nie lało się tego samego. Do przekładni był Hipol, do silinka Selektol,
                                  no to miałeś szczęście...ja olej kupowałem w PKS-ie od kierowców, na selektol było za dużo chętnych i cieszyłem się z tego co dostałem :wink:

Komentarz

Pracuję...